Wapperen met niet bestaande rechten

In mijn boek over fotorecht komt een hoofdstuk over wapperen met rechten. Wapperen is het beroepen op een recht dat men niet heeft: het recht om boetes te incasseren, andermans auteursrecht of een recht dat niet bestaat.


Mooi voorbeeld is een schadevergoeding opeisen van een foto die niet door een mens is gemaakt. Het overkwam juristenkantoor Chiever. Nota bene voor een foto die geplaatst was bij een bericht over dat er geen auteursrecht zit op de bekende apenselfie, gemaakt met het toestel van David Slater. Het kantoor gaf een creatief antwoord waarop de claim werd ingetrokken:


Aan het bedrag te zien is het de ai-tool van Fair Licensing dat de e-mail verstuurde. Die tool wordt onder andere gebruikt door ANP en Alamy. Het bevestigt mijn vermoeden dat er geen enkele controle plaatsvindt of er überhaupt rechten geschonden worden en dat iedereen de tool kan inzetten. Je hoeft geen bewijs te geven dat je rechthebbende bent.

Ontvangers van zo'n lelijke e-mail van Fair Licensing die geen kennis van de wet hebben denken dat het klopt en betalen zo'n claim. Omdat iemand inhuren die de vordering kan betwisten al snel meer kost dan het bedrag dat gevorderd wordt. Dus nogmaals mijn dringende advies: lijkt de e-mail op een aanbieding om een licentie aan te schaffen en leggen ze de bewijslast, dat je een geldige licentie hebt, bij jou neer? Niet reageren en gelijk de e-mail verwijderen!


Alles op dit blog is en blijft gratis, al kost het meer tijd en frustratie dan me lief is. In 2017 viel ik in de beerput van een pervers verdienmodel met fotorechten. Inmiddels heb ik de studie Mediarecht afgerond en schrijf ik een boek waarmee fotografen en fotogebruikers geschillen onderling moeten kunnen oplossen.