Mijn uitgever is teksten aan het redigeren en merkte op dat ik geen straattaal als wapperen moet gebruiken. Niet veel later schreef ik een blog over de verloren zaak en meende ze iets tegenstrijdigs te lezen:
"Enerzijds foeter je op ANP omdat ze niet optreden namens de fotograaf, anderzijds heeft ANP wel een vergoeding overgemaakt aan de fotograaf."
Hoogste tijd dus om het begrip wapperen beter uit te leggen.
Wapperen is het onrechtmatig zwaaien met IE-rechten. Fototrollen doen dat op de volgende wijze:
- De fototrol beschikt niet over het auteursrecht waarop hij zich beroept.
- De foto komt niet voor bescherming in aanmerking.
- Het gebruik van de foto is rechtmatig, het valt bijvoorbeeld onder het citaatrecht.
- De fototrol vordert misgelopen inkomsten terwijl de foto is vrijgegeven, bijvoorbeeld met een CC-licentie.
Een wapperaar die weet of behoort te weten dat hij wappert kan gestraft worden met een boete of gevangenisstraf.
Ik heb mijn eigen zaak heropend omdat ik vermoedde dat Hollandse Hoogte (opgegaan in ANP) wappert met de rechten van de aangesloten freelance fotografen. Uit de verweerstukken blijkt inderdaad dat de fotograaf geen afstand gedaan heeft van zijn recht op schadevergoeding. Hij heeft namelijk een deel van de door mij betaalde schadevergoeding uitgekeerd gekregen. Hollandse Hoogte had dus mede namens de fotograaf moeten procederen.
Toch verlies ik en ik moet de proceskosten van ANP betalen. Bas van Beek had zijn fotobureau Hollandse Hoogte al verkocht aan ANP toen ik gedaagd werd. Door een schimmige constructie bij de Kvk en een teleurstellende deurwaarder heb ik de verkeerde ANP gedaagd en de zaak is niet ontvankelijk verklaard [vonnis].
Niet getreurd, dit scenario had ik voorzien en ik heb binnen 3 maanden nadat mij nieuwe feiten bekend werden de juiste rechtspersoon gedaagd. Oktober 2025 moet ANP Holding voor de rechter verschijnen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Voor de proceskosten ben ik een inzamelingsactie gestart.
Een foto van Robin van Lonkhuijsen in de beeldbank Alamy |
Dankzij een recente melding heb ik aanvullend bewijs dat ANP het niet zo nauw neemt met de rechten van de bij haar aangesloten freelancers en de misgelopen inkomsten flink opklopt. Ik vond de inbreukmakende foto terug bij beeldbank Alamy met een tarief onder de dertig euro en struinde nog wat in die beeldbank rond. ANP verkoopt bijna een half miljoen foto's via Alamy. Alamy is een partij die eveneens wappert met de rechten van freelance fotografen.
Een foto van Bart Maat in de beeldbank van Alamy |
Een foto van Marcel van Hoorn in de beeldbank van Alamy |
Een foto van een stembiljet van Remco Koers in de beeldbank van Alamy |
Een foto van Vincent Jannink in de beeldbank van Alamy |
Grote vraag is of de fotografen hun rechtmatige deel krijgen. Ik kneep weer eens in mijn arm. Het is toch niet te geloven. En dan zijn fotografen ook nog eens boos op mij... wat dan ook weer niet zo gek is als fototrollen je framen als boosweter en juridische charlatan.
Steun mijn strijd tegen het gewapper met fotorechten!
Een strijd die ik voer voor de fotogebruiker én de fotograaf.