Uitgeversrecht

Voor mijn boek Fotorecht in het digitale tijdperk spit ik de auteurswet door. Het blijft behelpen omdat de term hyperlink ontbreekt. Hyperlinks onderscheiden het internet van papier, hyperlinks zijn de bouwstenen van het internet. Onbegrijpelijk dat de wetgever anno 2025 er in de auteurswet niks over zegt.


Bij hergebruik van foto's op internet spelen hyperlinks een grote rol. Hergebruik betekent dat de foto reeds is gepubliceerd en ik checkte het uitgeversrecht - de wet op de naburige rechten - op de term hyperlink. De wetgever noemt de term eenmaal, in het tweede lid van artikel 7b Wnr dat juni 2021 is toegevoegd:

1. De uitgever van een perspublicatie heeft het uitsluitende recht om toestemming te verlenen voor een of meer van de volgende handelingen:

  • a. het reproduceren van zijn perspublicatie voor online gebruik door een dienstverlener van de informatiemaatschappij; en
  • b. het beschikbaar stellen voor het publiek van zijn perspublicatie voor online gebruik door een dienstverlener van de informatiemaatschappij.
2. Het in het eerste lid bedoelde uitsluitende recht om toestemming te verlenen is niet van toepassing op een of meer van de volgende handelingen:
  • a. het privé of niet commercieel gebruik van een perspublicatie door individuele gebruikers;
  • b. het hyperlinken naar een perspublicatie;
Ik kneep weer eens in mijn arm door sub a van het tweede lid: 'Niet commercieel hergebruik' van een door de pers uitgegeven foto is toegestaan zonder toestemming van de uitgever! Hoezo menen uitgevers als ANP en DPG Media dat hun rechten worden geschonden en claimen zij dat zij inkomsten mislopen door het hergebruik van foto's uit hun publicaties? Het zijn de rechten van de fotografen die geschonden (kunnen) worden, niet die van de uitgever!

Recentelijk hebben drie grote uitgevers een rechtszaak verloren. Rechtbank Amsterdam citeert uit een toelichting van de wetgever bij de invoering van art. 7b Nwr:

“Een aanbieder van een dienst van de informatiemaatschappij mag dus hyperlinks met krantenkoppen vergezeld van enkele woorden of hele korte fragmenten uit een perspublicatie blijven overnemen zonder toestemming van de uitgever. Het overnemen van verkleind weergegeven foto’s kan onder het citaatrecht vallen en is alsdan ook toegestaan. Het is niet de bedoeling dat uitgevers feitelijke informatie met een intellectueel eigendomsrecht monopoliseren.”

Ik moest deze bevinding even kwijt. Mijn eigen kennis wordt flink bijgespijkerd door het schrijven van een boek!


Door fototrollen in een desinfecterend zonnetje te zetten probeer ik een eind te maken aan het gegraai van de inningsindustrie.
Momenteel ben ik bezig met een boek over fotorecht waarmee fotografen en fotogebruikers zelf geschillen kunnen oplossen.

Een kop koffie als steun voor mijn werk wordt gewaardeerd.