Ik heb de doelgroep gewijzigd. Ik schrijf nu voor de fotograaf en fotogebruiker. In de hoop dat ze geschillen met de opgedane kennis zonder jurist kunnen oplossen.
Ik ben tot op heden nog geen jurist tegengekomen die het verschil tussen een hyperlink en een hotlink lijkt te kennen. Unaniem beweren ze dat je foto's mag 'embedden' en daar bedoelen ze hotlinken mee.
Ik heb over de verwarring die ontstond na de uitspraak van het 'embedded ei', meerdere blogposts geschreven. En recentelijk heb ik het, in de hoop op goede jurisprudentie, nog eens proberen uit te leggen. Maar helaas, geen jurist die iets van mij aanneemt. Reden dus om mijn doelgroep te wijzigen.
- De hyperlink: een voor mensen volgbare verwijzing naar een andere server.
- De hotlink: een voor machines volgbare verwijzing naar een andere server.
Met de hyperlink reist de mens, zittend achter zijn beeldscherm, naar een andere server. Met de hotlink haalt de machine, onzichtbaar voor de mens, een beeld op van een andere server. De hyperlink verbreidt het internet, de hotlink zuigt het internet naar zich toe.
Illustratief voor de huidige juridische consensus is het antwoord van advocaat Rutmer Brekhoff op de website van de NVJ op de volgende vraag:
Embedden van foto's - mag dat zomaar?
Mijn kanttekeningen:
"Bij het embedden van een foto wordt de foto niet gekopieerd naar een eigen webserver, maar zichtbaar gemaakt met een hyperlink naar de originele locatie (bijvoorbeeld de website van de fotograaf)."
Embedden is een breder begrip dan wat Brekhoff definieert. Embedden is inbedden, insluiten, inkaderen.
Brekhoff bedoelt een hotlink, geen hyperlink (!).
"Tien jaar geleden oordeelde het Europese Hof van Justitie (HvJ EU) in het Svensson-arrest dat embedden zonder toestemming is toegestaan."
HvJEU oordeelde dat een hotlink met een hyperlink is toegestaan.
"Gelukkig verduidelijkte het Hof in het VG BildKunst-arrest drie jaar geleden, dat onder deze ‘beperkende maatregelen’ ook technische maatregelen vallen die zijn bedoeld om embedden onmogelijk te maken. Het is relatief eenvoudig om dergelijke maatregelen te nemen."
Het staat al sinds 2004 in de wet: "Degene, die doeltreffende technische voorzieningen omzeilt en dat weet of redelijkerwijs behoort te weten, handelt onrechtmatig."
"Ook persbureaus en eindafnemers kunnen dergelijke maatregelen nemen. Het kan daarom lonen om hen te vragen om embedden onmogelijk maken en dat in de overeenkomst met jou of de algemene voorwaarden te garanderen. Het bewaken van de exclusiviteit van het beeldmateriaal is immers ook in hun belang."
Servers zouden inderdaad wel eens beter beveiligd mogen worden tegen het opvragen van foto's. Er zijn archieven waar iedereen gratis foto's kan opvragen met als enige doel - vermoed ik - dat er achteraf een dure licentievergoeding afgedwongen kan worden.