Kneschke versus LAION

Robert Kneschke heeft zijn rechtszaak tegen LAION zoals ik vorig jaar al verwachtte verloren. Hij had de zaak aangespannen vanwege hotlinks naar zijn foto's in datasets van LAION.

Intuïtief had ik toen al zoiets van wat je op het openbare internet zet mag alles en iedereen bekijken om inspiratie op te doen, van te leren, te analyseren of te oefenen. 


LAION scraapt het openbare internet en maakt datasets om AI te trainen. Zo'n dataset bestaat uit URL's naar fotobestanden. LAION openbaart noch verveelvoudigt en schendt het Nederlandse auteursrecht, art. 1 Aw, niet.

Bovendien kun je als websitehouder eenvoudig maatregelen nemen tegen het hotlinken van foto's en mag LAION die volgens art. 29a.2 Aw niet omzeilen.

Verder heeft LAION geen winstoogmerk en dan is datamining onder artikel 3 van RICHTLIJN DSM (EU) 2019/790 toegestaan.

Volgens mij richt Kneschke zijn pijlen op de verkeerde. Hotlinks van zijn foto's zijn, getuige zijn eigen screenshot, onder andere afkomstig van Shutterstock waar hij zijn foto's aanbiedt:


Shutterstock heeft blijkbaar geen beveiligingsmaatregelen tegen het downloaden en hotlinken van de miljoenen foto's uit hun database. Het watermerk 'Shutterstock' is duidelijk zichtbaar.

Kneschke had mijn inziens Shutterstock, en alle andere partijen waar hij zijn foto's aanbiedt, moeten vragen maatregelen tegen het hotlinken te treffen. Blijkbaar weet Kneschke niet dat grote rechtenexploitanten als Shutterstock dealtjes sluiten met commerciële partijen om AI te trainen voor 1 á 2 cent per foto.

Kneschke overweegt hoger beroep volgens zijn bericht op LinkedIn en deelt aldaar de pdf van de uitspraak.
Misschien dat de VERORDENING AI (EU) 2024/1689 Kneschke nog wat munitie geeft voor zijn hoger beroep. Die is zo recent dat ik nog geen idee heb van de gevolgen voor het auteursrecht.

Ik blijf me verbazen hoe fotografen niet door hebben wat rechtenexploitanten en fototrollen met hun foto's uitvreten. Enfin, die riedel kennen jullie inmiddels wel. Van Kneschke heb ik niet geheel toevallig een mooi voorbeeld. In eerste instantie vorderde Copytrack namens Kneschke. Toen dat niet lukte gaf Copytrack de vordering uit handen aan The Legal Group in Nederland waarna er uit naam van Copytrack werd gevorderd...


Alles op dit blog is en blijft gratis, al kost het meer tijd en frustratie dan me lief is. In 2017 viel ik in de beerput van een pervers verdienmodel met fotorechten. Inmiddels heb ik de studie Mediarecht afgerond zodat ik 'fotodieven', die in dit commerciële juridische circus vaak nergens terecht kunnen, nog beter kan helpen.
Een kop koffie als steun wordt gewaardeerd.