Foto's uit het publieke domein

Er komt een boek over fotorecht, zie LinkedIn. Voor de cover zocht ik een foto uit de 19e eeuw. Om het contrast weer te geven met het digitale tijdperk. En omdat de maker van zo'n foto hoogstwaarschijnlijk al meer dan 70 jaar dood is, zodat we geen gedoe met rechten krijgen, art. 37 Aw.


Ik downloadde deze prachtige foto in groot formaat bij Wikimedia. Weliswaar uit 1916 doch de fotograaf is onbekend. En dan vervallen volgens art.38 Aw al 70 jaar na uitgifte de rechten. De foto staat dus in het publieke domein en iedereen mag hem gebruiken. Je mag de foto downloaden. Je mag de foto publiceren. Je mag er afdrukken van maken en verkopen. Je mag het digitale bestand verkopen.

De foto vond ik via Getty Images in de map 19e eeuw. Het digitale bestand is aldaar te koop en foutief gedateerd op 1875, de dame op de foto was toen nog niet geboren.


Voor een lager tarief kun je de foto kopen bij Alamy.


Ik vermoed dat de beeldbanken zelden een foto uit het publieke domein verkopen omdat die foto's makkelijk te vinden zijn via Google en gratis te downloaden zijn. Die foto's staan er denk ik met een andere reden. Partijen als Getty en Alamy laten hun beeldbanken namelijk 'bewaken' door fototrollen. Fototrollen gaan achter elke foto aan die ze kunnen traceren en claimen misgelopen inkomsten namens hun opdrachtgever. Oók foto's waarvan de rechten zijn verlopen en foto's waar de opdrachtgever van de fototrol niet de exclusieve rechten heeft.

Het eerste wat je dus moet doen als je een fotoclaim ontvangt is vragen naar bewijs dat de opdrachtgever van de fototrol de rechten heeft. Mijn ervaring is dat ze de rechten meestal niet hebben, opgemerkt zij wel dat ik alleen onredelijke fotoclaims zie. 

N.B. ik weet nog niet of het deze foto wordt. Ik heb meerdere leuke opties uit het pre-digitale tijdperk gevonden.


Alles op dit blog is en blijft gratis, al kost het meer tijd en frustratie dan me lief is. In 2017 viel ik in de beerput van een pervers verdienmodel met fotorechten. Inmiddels heb ik de studie Mediarecht afgerond zodat ik 'fotodieven', die in dit commerciële juridische circus vaak nergens terecht kunnen, nog beter kan helpen.
Een kop koffie als steun wordt gewaardeerd.