Bijlage-URLS in Wordpress

En weer meldde zich iemand met een claim voor een foto die niet gepubliceerd was, het artikel met de foto moest nog langs de eindredactie. Een ander slachtoffer moest van de rechter betalen voor een foto die jaren geleden vrijwel direct was vervangen door een eigen foto.

Het raadsel hoe auteursrechttrollen deze foto's kunnen vinden lijkt opgelost.

Screenshot via @hans_vl

Wordpress blijkt voor elke foto die je uploadt naar de server een webpagina aan te maken!
Het nut daarvan ontgaat me in eerste instantie maar deze bron is enthousiast: "First of all, attachment pages exist on your site whether users visit them or not. This means that they could potentially be discovered by search engines."
Oftewel lucratief voor SEO; extra pagina's die je lekker kunt volplempen met kopjes, beschrijvingen en zoekwoorden.

Als zoekmachines deze pagina's kunnen vinden kan de scansoftware van auteursrechttrollen dat ook!

Afbeeldings-URL
Een afbeeldings-URL is een verwijzing naar een bestand op een server. Je kunt het vergelijken met een omschrijving in welke la een foto ligt.
Op een webpagina plaats je foto's met zo'n afbeeldings-URL. Foto's worden opgehaald van de server als de webpagina wordt bekeken. De term hiervoor is hotlinken, automatisch linken of embedden.

Bijlage-URL
Als je in Wordpress een foto uploadt wordt er automatisch een webpagina met die foto aangemaakt; de bijlage-URL. Je legt als het ware een foto in de la en er wordt automatisch een A4tje geprint. Foto's in de la zijn niet zichtbaar voor auteursrechttrollen, de uitgeprinte A4tjes wel.
En dan mag je de rechter uitleggen waarom de naam van de fotograaf ontbreekt op die webpagina en dat de rechthebbende geen licentievergoeding à la de prijslijst van Stichting BeeldAnoniem is misgelopen.

What to do?
  • Gebruik de bijlage-URL waarvoor die waarschijnlijk bedoeld is: noteer de naam van de fotograaf en leg vast hoe je aan de foto gekomen bent (licentie gekocht, vindplaats of van wie gekregen). Dan zal de auteursrechttrol geen postzegel aan je verspillen.
  • Verwijder alle foto's die je niet (meer) gebruikt van de server.
  • Verwijder alle foto's waarvan je de herkomst niet (meer) weet van de server.

Ik ben weer blij dat ik nooit overgestapt ben naar WordPress. Bij Blogger worden geen bijlage-URLS aangemaakt en in de afbeeldings-URL staat geen domeinnaam die te herleiden is tot het blog waarop de foto gepubliceerd is.



Help je mee een eind te maken aan auteursrecht-trollen? Teken en verspreid de petitie!

Mijn eindeloze reeks artikelen over fotoclaims met een kleine bijdrage ondersteunen? Klik hier.
Een onredelijke sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.