Alweer even geleden, 2012 om precies te zijn, ben ik gestopt met SEO (optimaliseren voor zoekmachines) met de gedachte "richt je op de bezoeker dan volgt Google vanzelf". Ik wisselde destijds van winkelsoftware en verbaasde me dat er bij de nieuwe winkelhost (Luondo) een speciaal tabblad was waar ik per product een SEO-titel, SEO-url, SEO-trefwoorden en SEO-omschrijving kon invullen.
Productenbeheer bij mijn oude winkelhost ging heerlijk spartaans via een excelsheet en die tabel had ik zo klein mogelijk gehouden voor het overzicht. Producten hadden unieke namen en het veld naam gebruikte ik als artikelnummer, paginatitel en voor de url. Ik had een veld tekst-kort waar je in één regel je product omschreef. Deze regel verscheen op de zoekresultaten- en categoriepagina's. Op de productpagina's stond ie als samenvatting boven de uitgebreide omschrijving.
Bij het overzetten van de productenlijst koppelde ik het veld naam aan SEO-titel en SEO-url, het veld tekst-kort aan SEO-omschrijving en het veld labels aan SEO-trefwoorden. Daarmee was ik in één klap klaar met SEO bij de nieuwe winkelhost Luondo.
Destijds was al bekend dat Google geen waarde meer hechtte aan meta-keywords (SEO-trefwoorden). Een goede SEO-omschrijving, die paar regels die Google toont op de zoekresultatenpagina, is wél belangrijk omdat het invloed heeft of mensen naar je website gaan. Geef je geen SEO-omschrijving op dan kiest Google zelf een stukje tekst, vaak de eerste regels en dat is vaak geen wervende tekst of een goede samenvatting.
Bron: SEOZwolle |
Negen jaar later heeft de meta-description eveneens aan waarde verloren. Omdat ie net als meta-keywords volgeplempt werd met zoekwoorden. Omdat zoekmachines intelligenter zijn geworden en beter in staat zijn een relevant stukje tekst bij het gebruikte zoekwoord uit te kiezen. Zie hier het resultaat voor dezelfde pagina met verschillende zoektermen: