Foto's die je vindt op Google-afbeeldingenzoeker zijn vrijelijk beschikbaar op internet, afgeschermde foto's (betaalmuur, privé-slotje) toont Google namelijk niet. Normaliter wil iemand die een foto publiceert dat zoveel mogelijk mensen hem zien. Er is zelfs een hele bedrijfstak die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid ("scoren bij Google", SEO).
Jurisprudentie (Svensson-arrest) gaat hierin mee. Je mag content die vrijelijk beschikbaar is op internet zonder toestemming insluiten als je aanklikbaar verwijst naar de bronpublicatie. "Embedded hyperlinken" in vakjargon. De "embed" wordt niet gezien als nieuwe publicatie en je vergroot de vindbaarheid van de bronpublicatie met de hyperlink.
Geselecteerde foto op Google-afbeeldingzoeker. |
Heel vervelend is dat je op Google-afbeeldingenzoeker lokfoto's kunt tegenkomen. Dat zijn foto's die vrijelijk beschikbaar worden gepubliceerd, soms zelf met een tekstje erbij dat je ze zonder naamsvermelding mag gebruiken en die later worden weggehaald*. Je weet als je jaren later een inbreukbrief ontvangt vaak niet meer hoe je aan de foto kwam. Daarom is die aanklikbare verwijzing naar de bronpublicatie zo belangrijk, je kunt ermee aantonen waar je de foto vandaan hebt.
Google-afbeeldingenzoeker biedt tegenwoordig insluitingscode waarmee je een afbeelding legaal kunt delen op Twitter of Facebook.
Als je een afbeelding wilt publiceren op je eigen website doe je dat op de volgende manier legaal:
- Ga naar de website waarop de afbeelding staat en kopieer het adres van deze websitepagina. Je hebt nu de publicatieURL.
- Klik op het plaatje met je rechtermuisknop. Kopieer "het adres van de afbeelding". Je hebt nu de afbeeldingsURL.
- Embed; sluit het plaatje middels de afbeeldingsURL in op je website. Dit wordt "hotlinken van een afbeelding" genoemd.
- Hyperlink; maak middels de publicatieURL een aanklikbare verwijzing naar de bronpublicatie.
Zo kun je, mocht je jaren later een inbreukbrief krijgen, met de publicatieURL aantonen waar je de foto vandaan had en dat de foto vrijelijk beschikbaar was, anders had je hem niet gevonden via Google-afbeeldingenzoeker. Je hoeft de foto niet weg te halen, je kunt tegen de fotograaf zeggen dat hij voor verwijdering bij de bronserver moet aankloppen.
Dus. Vergeet niet te hyperlinken. Met embedden alleen red je het niet. Merkwaardig genoeg denkt iedereen dat de rechter een fout heeft gemaakt. Maar je moet toch echt embedden én hyperlinken als je geen toestemming hebt gevraagd!
Dus. Vergeet niet te hyperlinken. Met embedden alleen red je het niet. Merkwaardig genoeg denkt iedereen dat de rechter een fout heeft gemaakt. Maar je moet toch echt embedden én hyperlinken als je geen toestemming hebt gevraagd!
Mijn eindeloze reeks artikelen met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.
Sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.
* In mijn zaak was de foto weggehaald. De foto moet mijn destijds 9-jarige dochter makkelijk gevonden hebben toen ze googelde op "legbatterij". Een opmerking daarover in het verweer was aanleiding voor de fotograaf om de foto (zonder het watermerk dat mijn dochter eraf gesneden zou hebben) terug te zetten op zijn website met trefwoord "legbatterij". Waarna gerechtsdeurwaarder Rosmalen Nedland een aanvullende productie inbracht dat ik loog. Wat ik weer weerlegd heb, maar dat mocht niet baten.