Altijd maar weer dat alfabet

Na het uitgebreide overzicht met jeetjemina's in SEO-land heb ik alle conceptberichten maar eens opgeruimd hier. Veel was een herhaling van iets dat ik toch al op tig andere manieren heb uitgelegd. Op dit bericht, voortkomend uit de oudste jeetjemina, na. In 2002 had ik nog een primitieve webwinkel zonder productpagina's. De producten stonden onder elkaar en de bezoeker moest scrollen. Ik had de producten ingedeeld op categorie en de categorieën werden in alfabetische volgorde getoond. De bezoeker zag dus eerst de Accessoires en pas als laatste de Verkleedkleren. Ik heb destijds de volgorde geforceerd door de categorieën te nummeren.

In de fysieke wereld ontkom je niet aan het alfabet. Omdat een alfabetische volgorde een van de weinige, voor iedereen bekende, eenduidige manier van sorteren is. Eenduidigheid, met elk artikel één vaste plaats, is offline noodzakelijk om iets te kunnen vinden. Daarom staan romans in een bibliotheek gesorteerd op de achternaam van de schrijver. En woorden in een papieren woordenboek op alfabet.
Online kun je NAAST alfabetisch op MEERDERE manieren sorteren; chronologisch, categorisch, meest bekeken (trending), op prijs enzovoort. Toch blijft men vaak vasthouden aan het alfabet, reden om dit oude conceptbericht toch maar even af te maken....


De alfabetische merkenpagina van Zalando

Waarom alfabetisch niet altijd de beste ordening is:
  • Bezoekers lezen rijtjes van links naar rechts, van boven naar beneden. Wat het belangrijkste (meest wenselijkste, meest voorkomende, nieuwste) is zou bovenaan moeten staan. Dat is niet per definitie hetgeen dat met een A begint. Het is trouwens wel de reden waarom Artoek met een A begint. Om in 1997 bovenaan te staan in o.a. de Gouden Gids.
  • Bezoekers weten niet wat jij precies verkoopt. Zo zie ik vaak merken op alfabet staan terwijl ik bij spullen die ik niet regelmatig koop geen idee heb wat voor merken er bestaan. Ik heb dan de neiging om op de bovenste klikken. Of de naam die het grappigst klinkt. Meest verkocht of nog veel van op voorraad lijkt mij een beter criterium.
  • Bezoekers weten niet welke woorden jij gebruikt voor iets. Zo zag ik in een alfabetisch lijstje met kleuren antraciet, taupe en legergroen staan terwijl groen ontbrak. Daar zou ik zelf de meest voorkomende kleur bovenaan gezet hebben en alleen de basiswoorden voor kleuren gebruiken.
  • Bezoekers zijn niet altijd gericht op zoek naar iets. Soms willen ze rustig rondkijken, geïnspireerd raken, plaatjes kijken, een kadootje uitzoeken van een bepaald bedrag enz. Alfabetische volgorde speelt dan geen rol in het surfgedrag.
  • Bezoekers lezen niet. Met name bij lange lijsten met woorden. Zo zal je bij Zalando sneller een merk intikken in het zoekvak dan opzoeken in het overzicht.