Geld verdienen in de retail

Het is weer november. Voor veel winkeliers de maand waarin ze vroeger een groot deel van hun geld verdienden en waar ik 3 jaar geleden een bezorgd artikel over schreef; de webwinkelpaniekpiet. Tegenwoordig heet webwinkelpaniekpiet #blackfriday geloof ik. Of #cybermonday.


Ik plaats retailbedrijven alweer een tijdje in 2 hokjes:
  • Zij die geld moeten verdienen met de bedrijfsvoering en
  • Zij die dat niet hoeven.

De kleine retailbedrijven die dat niet hoeven, dat zijn de hobbyisten. Bijvoorbeeld mensen die zelfgemaakte spulletjes via een webwinkel verkopen en allang blij zijn dat ze hun materiaalkosten terugverdienen. Hier heeft de markt weinig last van omdat er geen volumes worden omgezet.

Meer last heeft de markt van retailers die onder de kostprijs werken omdat ze bang zijn om marktaandeel te verliezen, of juist omdat ze marktaandeel willen winnen. Een Hema bijvoorbeeld, die bang is om de online boot te missen en die de webwinkel onder andere als marketingtool gebruikt om klanten naar de stenen winkel te lokken. Een Bol die jaar in jaar uit verliest draait maar waarin het moederconcern toch geld blijft steken omdat ze online willen meespelen.

Dan heb je nog de categorie #cashenopdebeurs. Investeerders die illiquide bedrijven als Zalando naar de beurs brengen om geld op te halen. Bedrijven met vaak hoge schuldenlasten. Bedrijven die soms nog nooit een euro echte winst gemaakt hebben.

Uit de Quote


Dit is vermoed ik niet verdiend met de bedrijfsvoering:

Helaas gaat de consument meestal daar waar het goedkoopste is.
Korting, gratis verzenden, onder de kostprijs, hoge marketingkosten, je ontkomt er niet aan als je nog wat wilt verkopen in deze tijden van overaanbod en met de vele spelers waarbij omzet belangrijker is dan winst.
Blokker die in de Sinterklaastijd 50% korting geeft op de bekende speelgoedmerken...


En als je dan toch nog iets wilt overhouden onder aan de streep, dan laat je je mensen werken voor een hongerloontje. Niet alleen in verweggistan bij de kledingfabrieken hoor, ook in Europa:

Deliveroo ontslaat al zijn bezorgers, ze mogen als ZZP-er terugkomen.

In Engeland worden de maaltijden van Deliveroo in raamloze containers bereid. Koud in de winter, warm in de zomer.

En de CEO's cashen ondertussen op de beurs.


#omzetzonderwinst daar betaalt iemand anders de rekening van...

Ik doe niet mee met korting, gratis verzenden, onder de kostprijs en hoge marketingkosten. Gelukkig verkoop ik een eigen product en hoef ik niet op prijs te concurreren. Je zult als winkelier bijvoorbeeld maar HappySocks hebben ingekocht terwijl de leverancier stunt met 40% korting en gratis verzenden in de novembermaand en ze bij Dirk voor nog minder dan dat te koop zijn.
Artoek heb ik zomer 2012 al op een laag pitje gezet, destijds dacht ik nog dat de markt rond deze tijd weer genormaliseerd zou zijn. Helaas, de waanzin is alleen maar groter geworden. So be it. En in plaats van nieuwe producten te ontwikkelen voor Artoek heb ik mijn tijd onder andere* gestoken in een boek. Dat niet te koop is bij Bol, omdat ik die uitholling van marges meer dan zat ben.

* En een rekenspelletje dat je gratis kunt downloaden.